ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Εμπεριστατωμένες μελέτες και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υπερτονίζουν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Εκτός από την σωματική υγεία συντελεί και στην ψυχική ηρεμία καθώς συμβάλει στη σύσφιγξη του ψυχικού δεσμού μητέρας-παιδιού (το λεγόμενο bonding).

Οι Ελληνίδες μητέρες δυστυχώς δεν ακολουθούν την κουλτούρα των υπόλοιπων Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο της ζωής των παιδιών τους, μόνον σε ποσοστό 4%. (το αντίστοιχο ποσοστό στα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολλαπλάσιο με κορυφαίο παράδειγμα τη Σουηδία όπου αγγίζει το 100%) . Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από την Ελληνίδα μητέρα ότι το μωρό της πρέπει να σιτίζεται μόνον από το δικό της γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής του. Κι αυτό γιατί τα βιομηχανοποιημένα γάλατα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλεργία, χρόνια διάρροια, ασθματική βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως βρογχίτιδες και πνευμονία από εισρόφηση, οξεία μέση ωτίτιδα), οξεία γαστρεντερίτιδα, επίταση της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης και πολλά άλλα.

  • Να επιτρέπεται και να συστήνεται στη μητέρα να έχει το νεογέννητο μαζί της στο μαιευτήριο (rooming - in).
  • Να καθοδηγούνται και να βοηθούνται οι μητέρες για την έναρξη του θηλασμού μέσα στο πρώτο ημίωρο από τον τοκετό.
  • Να εκπαιδεύονται οι μητέρες στην τέχνη του θηλασμού και τη διατήρηση της γαλουχίας σε περίπτωση αποχωρισμού από τα παιδιά τους π.χ. προωρότητα ή άλλα προβλήματα.
  • Να απαγορεύεται η παροχή στα νεογέννητα ξένου γάλακτος ή υγρών οποιασδήποτε μορφής, εκτός από το μητρικό γάλα.
  • Να επιτρέπεται άλλο είδος τροφής μόνο σε περιπτώσεις που ο θηλασμός αντενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και μόνο με ιατρική γνωμάτευση.
  • Να αποφεύγονται οι πιπίλες και τα λαστιχένια αντικείμενα για το στόμα στα παιδιά που θηλάζουν.
  • Απαγορεύεται η δωρεάν διανομή και παρακαταθήκη υποκαταστάτων του μητρικού γάλακτος στα μαιευτήρια. 
  • Τηλ.: 2321064370, Kιν.: 6944623957
    E-mail: marchontidou@gmail.com